Jaká je tvrdost vody, která vám teče z kohoutku? A jak je tvrdost důležitá pro myčky nádobí? Za STAVOKOMPLET dáváme ze zdravotního hlediska přednost spíše vodě tvrdší, ale i růst tvrdosti je prospěšný jen do určité míry. Optimální tvrdost pitné vody je uvedena ve vyhlášce pro pitnou vodu. Ale pozor! Neexistuje žádný důkaz, že by zvýšená tvrdost u pitné vody byla příčinou nepříznivých zdravotních účinků na člověka. V článku najdete výsledky posledního měření tvrdosti v jednotlivých obcích, kde se staráme o provoz vodovodů.
Vyšší tvrdost může zhoršovat senzorické vlastnosti pitné vody:
- např. tvorba povlaku na hladině kávy nebo čaje
- ztráta aromatických látek z jídel a nápojů vyvázáním na uhličitan vápenatý
- nepříjemná chuť vody samotné (pro některé konzumenty)
Podle některých údajů se s tvrdostí vody prodlužuje doba vaření masa a zeleniny
Jednoduchým návodem, jak předejít tvorbě nežádoucího povlaku na hladině čaje u tvrdé vody, je mírné okyselení vody – buď několika kapkami citrónu nebo chuťově neutrální kyselinou askorbovou (vitamin C) či kyselinou citrónovou (1 špetka na 1 litr vody), které lze běžně zakoupit v lékárně.
Comments are closed here.